Organisten

Huidige organist van de kerk:

welkomJamie de Goei (*1976) ontving achtereenvolgens orgellessen van Jan van Leeuwen en Jacques van den Dool. Laatstgenoemde bereidde hem voor op het conservatorium.

Aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht, faculteit Muziek, studeerde Jamie orgel. Hij behaalde achtereenvolgens de diploma’s Eerste Fase Muziek en Tweede Fase Orgel (voorheen resp. DM en UM, tegenwoordig bachelor en master). Daarnaast behaalde hij het diploma Kerkmuziek. Zijn docenten waren Reitze Smits en Bernard Winsemius. Aan hetzelfde instituut studeerde Jamie enkele jaren Koordirectie bij Krijn Koetsveld.

Nog tijdens zijn studie volgde Jamie masterclasses bij Charles de Wolff (het spelen van grote orgelwerken op Nederlandse orgels) en daarnaast in het orgeloeuvre van O. Messiaen. Deze laatste masterclasses werden gegeven door Olivier Latry en Hans-Ola Ericson aan het Conservatoire Nationale Supérieur de Musique en de Notre-Dame, beide te Parijs.
Eveneens behaalde hij nog tijdens zijn studie de eerste prijs bij het Internationaal Orgelconcours voor Orgelstudenten te Leiden, categorie Romantiek (1998).

Jamie geeft regelmatig orgelconcerten in binnen- en buitenland. Ook op de radio is hij meerdere te beluisteren geweest in orgelprogramma’s van de NCRV en Musica Religiosa. Van zijn orgelspel verschenen enkele cd’s waarop hij de orgels van de Grote Kerk te Gorinchem, Vianen en ‘s-Hertogenbosch bespeelt.

In het dagelijks leven is Jamie werkzaam als solist, begeleider van koren en instrumentalisten, kerkmusicus en heeft hij een lespraktijk voor orgellessen. Van 1 september 2003 t/m 31 mei 2012 was hij cantor-organist van de Grote Kerk te Vianen. Per 1 juni 2012 is Jamie benoemd als organist van de Grote Kerk te ‘s-Hertogenbosch. Hij is in die hoedanigheid de vaste bespeler van het Bätzorgel uit 1831 en sinds 31 mei 2014 het Strümphler-kabinetorgel uit ca. 1780.


 

Voormalige organist van de kerk:

jvddoolJacques van den Dool speelde al zeer jong (vanaf zijn elfde jaar) als vaste organist in kerkdiensten.
Na het afronden van de middelbare school studeerde hij orgel, improvisatie en schoolmuziek aan het Utrechts Conservatorium bij Stoffel van Viegen en Cor Kee.
Jacques won de Zilveren Noot te Bolsward in 1965, was 45 jaar cantor-organist van de PKN-gemeente te ‘s-Hertogenbosch, en is werkzaam geweest als dirigent van diverse koren en orkesten in Brabant en is thans nog als koorleider van Chorus Novus werkzaam.
Als organist gaf hij vele concerten in binnen- en buitenland. Hij speelde alle orgelwerken van J.S. Bach, Buxtehude, Sweelinck en de Grigny in de Grote Kerk en de Sint-Janskathedraal te ‘s-Hertogenbosch. Als componist schreef hij veel liederen voor zang en piano, zang en orgel, 6 musicals voor basis- en middelbare scholen, en vele andere werken voor orgel, orgel en orkest, orgel en fanfare/harmonieorkest, koorwerken, alsook instrumentale ensembles en werken voor 2 orgels.